2014. december 2., kedd

Kurt Cobain naplója


Kurt Cobain naplója

 

Sokan írtunk gyerekkorban naplót: aztán abba hagytuk. De vannak emberek akik egész életükben írtak naplókat, jegyzeteket, és ezek nagyon sok mindent elárulnak azon személyekről, akiket másmilyennek képzelünk saját világunkban, mint amilyenek a valóságban voltak. Nagy művészekkel együtt élni nagyon nehéz a közeli hozzátartozóknak, ezt tudjuk számtalan életrajzi regényből, mert a valóságban sokszor teljesen más emberként éltek a négy fal közt mint a nyilvánosság előtt ahol kialakult róluk egy igaz vagy hamis kép, mely a közönségben élt, légyen az színész,zenész vagy író illetve  bármi más, aki valamit alkotott embertársainak, bízva abban hogy továbbgondolkodásra készteti őket alkotásuk.

Kurt Cobain élete rejtélyes és nyitott egyben. Sok a pletyka, az ellentmondás, az ilyen – olyan hozzáadás elvevés élettörténetéből, és mindenki a maga szemszögéből emlékszik és idézi fel a vele való kapcsolatot, melyet sokszor nem kell készpénznek venni, mert főleg halála után sokan nyilatkoztak olyan dolgokat,melyek megkérdőjelezhetőek. Számtalan dokumentum film készült  vele élete során és halála után is mint ahogy lenni szokott, de hogy igazából ki is volt valójában, hogy mennyire szerteágazó egyénisége volt, azt egyrészt saját életével bizonyította, tehetségével zenéjével, annak szövegeivel , ugyan akkor egyéni életének halmozott problémái már jelezték hogy élete tragikus lesz,ahogy ez be  is következett sajnos.

Naplóját jó hogy kiadták, hiszen ebből sok mindent megtudhat az ember, ugyan akkor ki is ábrándulhatnak egyesek, ahogy lenni szokott, mert egy rajongó elvakult rajongásának tárgyával, és ha olyasmit hall ,olvas, lát róla, ami számára meghökkentő,akkor előfordulnak pálfordulatok, sok ilyet tapasztaltunk már.

Varázsa, vonzereje és máig ható jelenléte nem érdemtelen, hiszen óriási egyéniség volt,de mégis is „csak” ember, aki küszküdött azért hogy híres zenész legyen, mikor pedig már az lett, akkor az volt a baja hogy nem tudta feldolgozni mint oly sokan rajta kívül azt a fajta „kétlakiságot” amit a rajongók és a zeneipar „rákényszerített” és azt a fajta belső hangok kitörését, amit ő szeretett volna a maga eszközeivel, a maga egyszerűségében, és a nagy arénák helyett csendesebb klubokban fellépni a zenélés öröméért és azt tenni és úgy élni ahogy igazából szerette volna, Nehéz egy  világsztárnak az élete : kimegy az utcára, fotósok hada, riporteke a nyomában,  nap mint nap így élni..bele se gondolnak sokan hogy híresen lenni nem is olyan nagyon jó, mert megszűnik a magánélet, melyre egy idő után visszavágyik a befutott. Paradox dolog de mindenkinél így van : szeretne híres lenni, aztán már nem annyira, mert terhes számára és meggátolja saját egyéni életét, ráadásul már sokszor nem is teheti azt amit igazán akarna, szeretne, mert a zeneipar a tőke, a szerződések nyomást gyakorolnak rá,és kiszolgáltatottá válik annak a „rendszernek” ami ellen anno harcolt.

Naplót olvasni mindig érdekes dolog, sok újat tudhatunk meg, nagy és kis dolgokat egyaránt. A sorok közül előbújik maga az ember, aki annyiban más,hogy alkotó,aki szeretne valamit közölni másokkal, örömét,bánatát,szerelmét,barátságait megosztani úgy hogy az másoknak is hasonló érzéseket, gondolatokat okozzanak, és dúdolgatják magukban a slágereket.

Szomorú dolog hogy Cobain özvegye perben és haragban áll az együttes egykori tagjaival a pénz, a hatalom, a hírnév, a botrányok…sok témát kapnak a bulvárlapok, de a naplóból egy mélyen gondolkodó, a világra nyitott és azon segyteni szerető ember sorait olvashatjuk, melyek önmagukért beszélnek, feketén fehéren.

Cobain neve fogalom, mely megmarad mint oly sokaknak,és az évek múlása nem koptatja zenéjét, annak szövegeit, mert egyetemes értékű, mely minden embert érint, megérint, aki gondolkodik saját és a világ sorsáról,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése