2015. november 22., vasárnap

Makovics János : Kalandvágy ?


Makovics János : Kalandvágy ?

 

Vezérünk  azt mondja, a  fiatalok kalandvágyból hagyják el az országot, ami röhejes, hiszen más a kalandvágy mint  olyan, és abszolúte mást érteni azon, ha valaki azért hagyja el a hazáját, mert a megélhetés a jelenben és a jövőben kilátástalannak tűnik. A legóvatosabb statisztikák szerint is eddig mintegy 600 000 ember hagyta el az országot, azért mert konkrétan látja, tudja, felfogja azt, hogy ebben az országban nincs jövőkép, főleg azoknak akik önálló gondolkodással vannak még megáldva, és bármennyire is fáj és nehéz itthagyni szülőket, barátokat,  a „hazát” mégis elmennek, mert ha már élnek, akkor élni is szeretnének úgy, ahogy európaiként elvárt minden tekintetben. Nem csak a pénz ami elsődleges motiváció, bár az sem elhanyagolható, hiszen a hónap így is úgy is elmegy, és nem mindegy hogy 80-100 ezret keres vagy 300 ezer körül, és a hétköznapi megélési gondok nem olyan nagyfokúak mint nálunk, hogy egyik hónapban a villanyt  fizetik,a másikban a  gázt, mert egyszerre nem bírják, és  felhalmozódnak a tartozások, ami aztán mókuskerékként maga alá gyűri az ember anyagi biztonságát. Kalandvágyból elmenni akkor szoktak ha „világot akarnak látni” megismerni új embereket,városokat,  szokásokat, népeket, és utána haza is jönnek és élik tovább az életüket,, ahogy ezt sokat teszik Európában, Amerikában a fiatalok, de  nálunk alapvetően nem ez a helyzet sajnos. A felmérések szerint az egyetemisták legtöbbje úgy tervezi hogy végleg elhagyja az országot, mert „élhetetlen” ez a rendszer. Lesújtó, elszomorító,kiábrándító az, hogy a fiatalok többsége nem látja értelmét annak hogy itt maradjon, itthon gyarapítsa megszerzett tudását, mert nem ismerik el, nem értékelik, sem anyagilag, sem szakmailag. Kalandvágy az, hogy jövőkép nélküli világból egy reális, jövőképpel rendelkező országba akar menni valaki, és sajnos nem önszántából, hanem mert erre  kényszeríti ez  a rendszer, ez a hatalom, ez a kormány, ami egyre diktatórikusabb, egyre durvább és embertelenebb törvényeket hoz, megsarcolva a „középosztály” még megmaradt részeit is, pedig egy államnak a  középosztály az amire építhet, támaszkodhat, tervezhet. Ha elmennek a jól képzett diplomások, kik maradnak itt ? A hatalom kiszolgálói, a talpnyalók, képmutatók, csalók, tolvajok tömkelege, akik valamilyen szinten kapcsolatban állnak a hatalommal, így védve vannak anyagilag, erkölcsileg, és törvényes keretek közt űzhetik köztörvényes tetteiket minden következmény nélkül.

Kalandvágy egy új élet kezdete :  igen,  hátrahagyni azt ami fontos, értékes, a múltat, az eltöltött éveket, és nekivágni egy másik világba, hogy szabadabban és biztonságosabban éljen, ez bizony nehéz döntés, és nagyon nagy kár az országnak is minden tekintetben. 600 ezer ember elment, többségük már  nem is akar hazajönni csak látogatóba, és ez a tendencia csak egyre nő, hiszen már nem csak a  fiatalok de az  ötven évesek is  elhagyják az országot, főleg ha a hatalomnak nem tetsző dolgokat tesznek, és kinyilvánítják véleményüket, ami által egyéni sorsuk behatárolódik, és ellehetetlenítik hétköznapi életét.

Jövőkép nélkül élni, nem látva semmi reményt arra hogy valami is változni fog ebben az országban, bizony nagyon elszomorító dolog, s tapasztalhatjuk mind, hogy  mennyire rosszabbul élünk , és csak egyre romlik a helyzet, nincs kilátás arra hogy a politikai, gazdasági, kulturális politikai vezetésben bármiféle elmozdulás lenne pozitív irányba. Ha egy kormány arra kényszeríti, mert ezt teszi, hogy a fiatalok és középkorúak is arra az elhatározásra jutnak, hogy  ezt az országot  amit amúgy szeretnek hiszen a hazájuk, az otthonuk, elhagyják, akkor nagyon nagy baj van, és még inkább elszomorítóbb az, hogy ezt a hatalom nem is veszi komolyan ! Már elfásultak az emberek,  nem látják értelmét semminek, és akik aktív politizálók, rendszerváltók voltak azok is egyre másra feladják és már nem tesznek semmit, mert azt tapasztalják hogy ez a nép már annyira agymosott birkanemzett lett, hogy képtelenek nagy több százezres tüntetéseket megszervezni, részt venni, miközben tudják hogy  az ami és ahogy van nem jó,de senki nem cselekszik, mert félti saját egyéni létét, a hatalom ma már szellemileg lebutította az emberek  többségét, és aki ezt felfogja,  megérti  és nem akar ebben a  helyzetben tovább élni és lehetősége van rá, bizony elmegy de nem „kalandvágyból” hanem kényszerből….elindultam szép hazámból…visszanézel félutamból…és megpróbál új életet kezdeni, mert itt már kilátástalannak látják sokan jövőképüket. És ez nagyon nagy kár, és minősíti ezt a kormányt, mely erre kényszeríti értelmes polgárait. Akik maradnak, kényszerből, kényelemből,fásultságból maradnak, és nem boldogok, nem csoda hogy naponta hat ember vet véget életének, és egyre  nagyobb  a szegénység, nem csak anyagiakban, de szellemiekben is.

Kalandvágy…kényszerből. Sokan vannak akik azt mondják,  ők nem mennek el, ez a hazájuk, a kormánynak  kéne ,mennie, de hogy  ezt hogyan ,mikor, mi módon  tudnák elérni,  szintén kérdéses,hiszen ha most lennének választások, a lakosság  70 % nem is menne el szavazni ! Akkor miképpen lehetne  változtatni bármin is, és ilyen polgártársi háttér tudatában nem csoda hogy egyre több a „kalandvágyó” aki elhagyj az országot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése