2015. november 24., kedd

Makovics János : Nézni vagy nem nézni


Makovics János : Nézni vagy nem nézni

 

Megváltozott ez a világ  az elmúlt húsz-harminc évben „alapjaiban”,mondhatnánk, hiszen akkora hatalmas technikai fejlődés árasztotta el az emberek hétköznapjait, melyről talán álmodni sem mertünk. Valaha csak fekete fehér tévé volt, vezetékes telefon, filmes fényképezőgép, ma meg már olyan dolgok birtokában vagyunk, melyek nagyszerűségük ellenére is kicsit félelmetesek, mert rabjai lettünk ezeknek a dolgoknak, és ma már el sem tudjuk képzelni életünket ezek nélkül. Az internet is alapjaiban változtatta meg életünket, ám némelyekben jogos félelem is felsejlik, hiszen ha nekünk egyszerű embereknek ilyen dolgai lehetnek, akkor mik lehetnek „odafent” a nagypolitikában,a hadiiparban. Jobb nem tudni ezeket,de sejthetjük.

Valamikor a „lenni vagy nem lenni” kérdés volt, ma pedig egy új trendiség alakult ki, a „nézni vagy nem nézni”. vagyis hogy kell e, érdemes e televíziót nézni, rádiót hallgatni, újságot olvasni, netezni. Ugyanis ezek szerte a világon mindenféle összeesküvés elmélet nélkül, csak úgy „alapból” agymosást és népbutítást , mondhatnánk radikális szóval hogy „emberiség elleni bűntett” –et hajtanak végre, mert igyekeznek az emberekbe a valóságtól elrugaszkodó álomvilágot betáplálni, melyek nagyon nagy kárt okoznak minden tekintetben. A reklámok hamis illúziókat, vágyakat, reményeket sugallnak, s azt próbálják elhitetni hogy ha ilyen vagy olyan terméket veszel, akkor a szürke hétköznapi silány életedből egy olyan világba kerülsz, ami nem is létezik. Egy okostelefontól még nem lesznek barátaid, ha amúgy sincsenek,   gyors autód is hiába lesz ha úgysincs hová menned, és főleg ha nincs kivel, és az üdítőket hiába iszod, nem leszel házibuliban attól, és sorolni lehetne tovább ezeket. A reklámok világa az ember lelkére hat, ahogy a filmek is, melyek a valóságtól teljesen elrugaszkodnak, és átalakítják egyes emberek értékrendjeit, mert azt hiszik a  valóságban is lehetségesek olyan dolgok mint a  filmekben, pedig ha csak egy dolgot megcselekednének egy adott filmből, hamar megtapasztalnák a hatalom másik arcát, a rendőrségi eljárásokat, szabálysértések s egyebek miatt. A média nagyon nagy kárt tud és tesz is az emberek életében, főleg most hogy annyi adó van, mindenki megtalálhatja a maga világnézetének megfelelő hangot, s csak azt látja hallja egész nap, így beszűkül a tudata,  egyfajta csőlátása lesz, és a világ sokszínűsége helyett csak bizonyos dolgokat fog fel.

Kialakulóban van egy új „trend” hogy nem néznek tévét, nem hallgatnak rádiót, és a neten is  alaposan megnézik hogy milyen oldalakat keresnek fel. Ez a fajta dolog, hogy tudatosan nem akarják hogy részesei legyenek a világméretű szellemi leépülésnek, hogy megtartsák saját  egyéni világnézetüket, tiszteletre méltó dolog, de mint minden ez is kétélű kard, melyet nagyon óvatosan kell használni. Ha nem néznek tévét, nem hallgatnak rádiót, nem olvasnak újságot, nem tudják mi folyik a  nagyvilágban, milyen események vannak, és  ugyan úgy beszűkül világnézetük bizonyos szinten, mint azoknak akik csak egyfajta politikai oldal médiáit nézik,hallgatják.

Nem nézni a médiát, megtehetjük : ahogy azt is hogy reggeltől estig előtte ülünk. De egyik sem jó, mert mindkettőnek megvannak az előnyei ugyan úgy mint hátrányai, és nekünk személy szerint kell szelektálni, mi az amit megnézünk. Hogy a külvilág mit akar ránk erőltetni, az egy dolog. De hogy mi mit fogadunk el, milyen mennyiségben, minőségben, az rajtunk múlik, saját szellemiségünkön, erkölcsi, lelki mivoltunktól, hiszen szerencsére ott még nem tartunk hogy kényszerítsenek arra hogy olyan adókat nézzünk,hallgassunk,ami távol áll személyiségünktől. Szabad akaratunk van, - viszonylagosan persze – de ez felelősség önmagunkkal szemben, hogy reggel tiszta lelkiismerettel tudjunk a tükörbe nézni. Butaság homokba dugni a fejünket és nem tudomást venni arról, hogy mennyi borzalmas dolog van , történik a világban. Mert mellette ott vannak a szép dolgok is, az érdekesek, melyek bemutatják az újfajta dolgokat, amik talán számunkra is hasznosak lehetnek életünk alakulásában, mert ahogy a régi mondás tartja : a jó pap is holtig tanul. Nem helyes – szerintem – nem nézni médiát egyáltalán, mert kizárjuk magunkat a minket körülvevő világból, és élhetünk ugyan Robinsonként, de ennek nagy az ára, mert mindenért fizetni kell egy idő után. Nézni vagy nem nézni….sok ismerősömnél van ez a folyamat, nálam nem, néha nézek tévét, híreket, és nem csak egyfajta adót, hanem többfélét, mert alapvető dolog az is, hogy  nem létezik egy igazság, sok kis részből áll össze a nagy egész, így minden médiának van igaz és hamis tartalma, a lényeg az, hogy mi magunk szűrjük át azt a hatalmas adatdömpinget ,amit ránk erőszakolnak. A médiákból lehet okoskodni, tanulni is, rengeteg ismeretterjesztő csatorna is van, és butaság ha ezeket néha  nem nézzük, ahogy az is , ha csak szappanoperákat habzsolunk. Az élet ezerhúrú hangszer, annyi de annyi minden belesűrűsödik, hogy egy emberélet bizony ma már nagyon kevés ahhoz, hogy megismerjük a minket körülvevő világot, népeket, kultúrákat. A média által eljuthatunk olyan helyekre ahová a valóságban nem, mert nincs rá pénzünk, időnk,miegymás, De tudnunk kell hogy amiket látunk,hallunk azok sem mindig a valóságot mutatják be, cenzúráznak mindent, még egy sima úti filmet is,mert nem mutatják be teljes egészében a „valóságot”, ahogy  a dokumentum filmek sem, így mindaz amit látunk, hallunk, nem kell készpénznek venni, észrevehetjük a csúsztatásokat,  ha van rá fülünk,szemünk. Ahogy élelmiszerben is „mindenevők” vagyunk, úgy a média fogyasztásában is, de van aki nem szereti a babfőzeléket, és van aki imádja. Ilyen egyszerű a dolog, a nézni vagy nem nézni szlogenje, és ha már ilyen lett a világ hogy „behozza” szobánkba a külvilágot, akkor engedjük be azt amit mi magunk jónak, értelmesnek érzünk, gondolunk,s ha valami nem tetszik, ott a gomb s máris kikapcsolhatjuk.   

Az internet pedig elképesztő a mag módján : olyan, mint a repülő. Tudom hogy miért tud felszállni a levegőbe, mégis valahogy mégse tudom felfogni hogy egy olyan hatalmas gép annyi emberrel felszáll az égbe, és pár óra alatt a világ másik végén landol. Sok dolog van ami minket embereket foglalkoztat : mindennapi életünkön kívül néha belegondolunk a globális emberiségbe, hogy hány milliárd ember él, tele vágyakkal, reményekkel, és hogy mennyi szépség s emellett sajnos mennyi borzalom van a világban. Nézni vagy nem nézni, ezektől függetlenül történnek a dolgok, események, melyek olykor befolyásolják saját életünket is, és nem tudunk kimenekülni a világból, mert benne élünk, egy adott társadalomban, kultúrában, melyből elmehetünk persze és új életet kezdhetünk, de a világ alapjaiban mindenütt egyforma : család, barátok, munkahely, életünk értelmének keresése, s hogy látva lássunk és hallva halljunk, nyitottnak kell lennünk,de nem muszáj mindent befogadnunk.  Nézni vagy nem nézni…ez itt a kérdés : de a választ mindenkinek saját magának kell megkeresnie és azt a napi életben véghez is vinni, hogy önmagán kívül másoknak is értelmet adjon létezése. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése