2015. december 25., péntek

Új év



Makovics János : Új év
 

Új év, új remények, vágyak,tervek, avagy mégsem ? Naivak lettünk, kiégettek, reményveszettek sokan, okkal sajnos, és már nem bízunk abban hogy az új esztendő békésebb, szertehetőbb lesz. Béke & szerelem ! A nagy tenni akarások, a változtatás hogy emberibb és élhetőbb legyen a  világ melyben élünk, ma már nem reális dolog. Pusztítjuk létünket, a Földünket, tudatosan, és mi kis emberek szinte semmit nem tehetünk, mert a monopóliumok hatalmában élünk, kiszolgáltatva és a napi életben is, kicsinyes irigykedések, munkahelyi,baráti konfliktusok mókuskerekeiben, mindig félre értve a másikat, pedig egy nyelvet beszélünk, mégsem értünk szót. Mitől is lenne szebb az új év mint az előző volt ? Egyre rosszabb minden, minden tekintetben az „átlagembereknek” : magyar honban különösen, demokráciából diktatúrába mentünk,  és a szegénység amibe beleléptünk, mint a mocsár egyre lejjebb húz sokunkat, és „nem hagyunk senkit az út szélén” csak belerúgnak hogy az útszéli árokban dögöljön meg. Beteg , rokkant, szegény ,tanulatlan,  törtetni, vállalkozni képtelen vagy ? Akkor „selejt” vagy a társadalomnak, nem profitálsz semmit, csak nyűg vagy a nyakunkon akit el kell tartanunk. Létbizonytalanság, szabadságjogok tiprása napról napra, mindezek nem valami inspiráló jövőképek . Nem csoda hogy annyi fiatal, középkorú hagyja el „kalandvágyból” az országot, és akik most tanulnak főiskolán, egyetemen, többségüknek az a jövőképe hogy elmegy ebből az országból. Jól teszik, nem , ki tudhatja, hiszen oly sokrétű dologból áll össze ez a tényező, de az biztos hogy ezért az adott kormány a felelős, mely „kereszténydemokrata” de olyan messze van a kereszténységtől mint Makó Jeruzsálemtől ahogy mondani szokták. Korrupció, lopások,csalások, seggnyalások hogy előbbre jussanak és letiporják a másik embert, megalázzák ,kisemmizik, csoda hogy naponta négy ember vet véget önkezével, de ennél többen vannak öngyilkosok csak „balesetnek” álcázzák hogy így kíméljék meg hozzátartozóikat a  „szégyentől”.

Béke és szeretet. Szép szavak, amiknek jelentősége elhalványult  mint egy régi kézirat, ahogy a becsület, tisztesség, összefogás, ezek a szavak elkopnak mint ruháink, s helyettük új szavak jönnek, melyeknek értelmük semmi, csak önmaguk szellemi alultápláltságát bizonyítják,de ők a „trendik” kik tudják mitől döglik a légy.

Nihilisták vagyunk ? Sötéten látunk ?  Pedig a nap kisüt, a ég csodálatos színekben, a természet is a négy évszak szerint gyönyörű, ahogy a csillagos ég, a telihold, a hegyek, erdők, völgyek, kis falvak s nagyvárosok, a látnivalók sokasága…sok van mi csodálatos ,de vészesen romlik minden, szimbólikusan és tárgyszerűen is.

És szerte a világon. Túlnépesedett a Föld, hétmilliárdan vagyunk s a  Föld ötmilliárd embert képes eltartani, 20-50 év van a kék bolygónak ha így folytatódik.  És miért is változna valami ? Ahhoz radikális döntéseket kellene hozni, amit viszont az emberek a választópolgárok nem viselnének el, így a  politikusok nem hozzák meg a szükséges döntéseket, s elpusztítjuk magunkat. Minden civilizáció tönkrement, elsüllyedt,  az egyiptomiaktól kezdve az inkákig, és ha a Föld elpusztul,akkor a ma még megmaradt pár „őskori” viszonyok közt élő természeti népek azok,akik majd újra be fogják népesíteni ezt a bolygót, mert ők még tudnak a természettel, a természet adta javakból élni, ahogy teszik ezt most is, és amit Peter Jahoda : Az őskor utolsó tanúi című könyvében olyan világosan kifejtett, bizonyított. Mi „odavagyunk” önmagunk technikai vívmányaitól, de messze kerültünk az élet egyszerűségétől. Már nem ismerjük a füvek,fák, bogarak, állatok, a csillagok és a felhők „értelmét” s nem tudnánk életben maradni ha máról holnapra  egy őserdő közepén vagy sivatagban találnánk magunkat. A természeti népek életben maradnának, tudnak változni,  ismerik és értik a természet törvényeit, mi pedig az okos telefonunkkal és atombombáinkkal nem tudnánk túlélni a természet pusztulását, a vizek, tengerek, az erdők ,mezők alapjaiban történő megváltozásának következményeit. Egy istenség sem fog lejönni és megmenteni a Földet, a vallás csak egy „hatalom” mint a politika,  aminek nevében meggyalázták az emberiség csodás kultúráit, és a mai napig is isten pénze sem elég nekik”, bár a mostani pápa végre „igazi” keresztény, aki megpróbálja megreformálni azt a sok elcseszettséget, ami korábban véghezvittek.

Szép új világ : új év jön, születnek, meghalnak, élnek bele a világba az emberek, család,munkahely, barátok ez az „élet” szerte a világon, és ma már együtt kell élni a terrorral, hogy bárhol, bármikor emberek tucatjai halhatnak meg egy  elképzelt ideológia miatt, ahogy mondani szokták, „járulékos veszteségek” lehetünk, mert mit számít ma már egy emberélet, főleg ha nincs semmije, se pénze, hatalma, akkor csak „alkatrész” a nagy „gyárban” mely újratermeli a haszontalan dolgok tucatjait, elveszítve önmagát, mert élnie kell .

Béke és szeret : szép szavak, szép remények. Mondják majd az újévi beszédeket, melyeket ők maguk sem hisznek de „szokás” ilyet tartani, ahogy esküvőt, temetést, és sok más dolgot amik felszínesek, képmutatók, de el hisszük saját hazugságainkat is, mert máskép elviselhetetlen lenne az élet.


Nem vagyok egyedül abban, hogy nem látok reális esélyt arra, hogy a jövő év szebb, jobb, emberibb lesz , sőt….de még élünk, vagyunk, magunknak, másoknak, és vannak percek, órák, mikor jól érezzük magunkat. Ennyi ami marad, ami realitás, és próbálunk alkalmazkodni, s megmaradni annak akik vagyunk, hűek önmagunkhoz,  igaz, egyre kevesebben. De a remény mint betlehemi csillag ragyog még, és mivel semmi sem biztos ma már, így elképzelhető, hogy talán lesz valami változás is.

Meglátjuk, megéljük, megtapasztaljuk majd az új év adta hétköznapokat. Béke és szeretet, reméljük valami marad még belőle, nekünk és bennünk.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése