2016. január 22., péntek

Nyugdíjas évekMakovics János : Nyugdíjas évek

Nagy bajban van mindenki, a hatalom és alattvalói : bizoonytalan a jelen, és még inkább az lesz a jövő. A mai középkorúak nagy veszélyben vannak, hiszen nekik a nyugdíj bizonytalannak és minimálisnak tűnik a jelen állapotok szerint. Miből fognak megélni, hogyan, hiszen a rezsi alapjaiban nem nagyon változik, fűteni,mosni, áramot, vizet,, gázt használni akkor is kell mikor már idősek lesznek,nem beszélve a napi ételről,és nagy a valószínűsége hogy nem fogják tudni kifizetni a számlákat rendszeresen, és halmozódnak majd az adóságokamikből aztán képtelenség lesz kiszabadulni, végül jön a végrehajtás, kilakoltatás.

Szép kilátások a mesebeli öregségre, a nyugodt békés hétköznapokra : a mostani középkorúak már szinte "kifogynak" az időből hogy havonta félre tegyenek öreg napjaikra, mert nincs már annyi évük realitásokat figyelembe véve, hogy annnyit össze tudjanak spórolni, hogy majdnan ki tudják egészíteni kicsinyke nyugdíjukat. Egyrészt, miből tegyenek félre, mikor már most is hónapról hónapra élnek, jó ha adóságot nem termelnek, nem hogy tartalékot. Másrészt,ha tudnának is eltenni, nem sok lenne, és a másik, hogy hová is tegyék megtakarításaikat? Bankokba, ilyen-olyan pénzintézetekbe,melyeknek jövője bizonytalan, és sokszor nem is a pénzintézet miatt, hanem az állam révén, hiszen a magánnyugdíjakat is lenyúlta, és a bankokban elhelyezett pénzt is márol holnapra befagyaszthatja a kormány. Így aki tudna és akarna is félre tenni pénzt, otthon tartja. ami veszélyes,hiszen rablás vagy lakás tűz esetén elveszhet a megtakarítás. De még mindig jobb ez a kockázat ,mint hogy az állam lenyúlja nehezen összespórolt pénzét. Nem véletlen hogy a magyarok többsége otthon tartja pénzét, sajnos a tapasztallat erre kényszeírti őket.

A fiataloknak az mondják hogy már most kezdjenek havonta félre tenni, így mire idősek lesznek annyi tőkéjük lesz amiből ki tudják egészíteni majd nyugdíjukat. Igen, elvileg lehet, de sajnos a valóságban a legtöbb fiatal nem keres annyit hogy félre tudjon tenni, és nem is akar, mert nem érzi szükségét ennek, és ebben nem csak a "felelőtlenségük" hanem az adott társadalmi környezet is hibás, mert bizonytalan minden, és ebben a légtüres térben miért is s mire föl gondolnák bármiről is,hogy valami biztos pont van ,lehet ebben az országban,ahol máról holnapra alapvető dolgokat változtatnak meg kisemberek kárára. Aki minimálbért kap nem tud félre tenni, aki jól keres nem akar félre tenni. Vannak persze akik félre tesznek, de nagyon jelentéktelen százalékban és forintban is.

Milyen öregség vár a mai középkorúakra, fiatalokra ? Miből fognak megélni, mit fognak felélni ? Eladják a szülői házat, vesznek egy garzont,s egy ideig lesz megélhetésük...de ha az is elfogy...az állam igyekszik kivonulni és arra ösztönzi az embereket hogy "öngondoskokód" legynek, de ehhez meg kellene teremteniük a feltételeket, normális fizetéseket, garantált befektetési formákat, ám ezeket nem teszi, inkább megsarcolja . Már most nem törődnek az idős korosztállyal, az egézségügy romokban, a kórházak, szakrendelők, és olyan betegségekben halnak meg idő előtt emberek, akiknek nem szabadna, mert a mai orvostudomány adott hozzá,hogy meggyógyítsa, de nincsenek meg a hozzá való dolgok, a kormányhibájából. Stadionokat, fölösleges beruházásokat dobnak ki oktatás, egézségügy helyett, és nem törődnek az emberek alapvető jogaikkal, miközben azt mondják senkit nem hagynak az út szélén....csak beletapossák őket, nem kellenek betegek, rokkantak, az idősek, csak a "profitáló rabszolgák", akiknek csak annyit adnak hogy ép életben maradjanak és megfélelmítik őket hogy ne merjenek "lázadni".

Nyudíjas évek...rémkép mely kardként lebeg fejük felett.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése