2016. április 19., kedd

Faludy György és Eric Johnos

Faludy György és Eric Johnos
Eric Johnson és Faludy GyörgyFaludy György és Eric Johnson szívszorítóan tragikus végű kapcsolatának történetét és Ady Endre múzsájának homoszexuális férjét, Diósi Ödönt is felidézi a Nyáry Krisztián tollából a napokban megjelent magyar irodalmi szerlmeskönyv, az Így szerettek ők. - Faludy 1966-os máltai szonett-csokra őrzi a magyar költő és amerikai rajongójának szerelmét - olvasható a nagy magyar költők és írók nagy szerelmeit tömören felidéző kötetben, amely közli is a Máltai szonettek egyik darabját, a Ha nézlek... címűt.
Eric Johnson 28 éves amerikai táncos két év kutatás után, 1966-ban, Máltán talált rá az akkor 56 éves Faludy Györgyre. "A férfiakhoz vonzódott, ezért is tetszett neki nagyon a magyar költő könyve (Pokolbéli víg napjaim), amelyben felesége és női szeretői mellett kendőzetlenül beszélt a marokkói arab fiatalemberhez, Amárhoz fűződő szerelméről is. A könyv alapján azt is érezte, hogy világlátásuk, művészeti ízlésük is hasonló" - írja a szerző, aki szerint nem tudni, végül ki csábított el kit, de szinte azonnal szerelem lobbant a középkorú költő és a fiatal, rendkívül szép táncos között.
Eric 36 évig maradt Faludy mellett. A költő hivatalosan titkáraként mutatta be mindenkinek, de ismerőseik előtt nyilvánvaló volt kapcsolatuk, Eric rendben tartott az özvegy Faludy életét, és Faludy mellett Eric is költő lett, latin nyelvű verseit az Osservatore Romano, a Vatikán lapja közölte, mit sem tudva arról, hogy a szerző az egyháznak nem tetsző viszonyt folytat.
Noha Faludy is azt mondta, hogy Eric nélkül nem élt volna 90 évig, történetük tragikus véget ért. Amikor Faludy beleszeretett a nála 65 évvel fiatalabb lányba, Fanniba, és nyilvánvaló volt, hogy házasság lesz belőle, Eric, aki addig hatminchat évet áldozott életéből Faludynak, úgy döntött, hogy félreáll, és Indiába, majd Nepálba ment. Hatvanhat éves korában lett öngyilkos Katmanduban, a Himalájára néző szállodai szobájában, előtte megmaradt pénzét és vagyontárgyait szétosztotta a szegények közt, személyazonosságát csak hosszú idő után sikerült megállapítani.
Brüll Adél és homoszexuális férje, Diósi ÖdönAz Így szerettek ők felidézi azt is, hogy amikor a 27 éves Ady Endre 1904-ben szerelme, Diósiné Brüll Adél után költözött Párizsba, évekig hármasban éltek együtt a pár lakásában Lédával és annak homoszexuális férjével, Diósi Ödönnel. A szerző szerint a férjnek, Dodónak megkönnyebbülés volt Ady érkezése, akit hamar meg is kedvelt, színházba vagy mulatóba mindig hármasban jártak.
Brüll Adél 1898-ban, rövid ismeretség után ment férjhez Diósi Ödönhöz, aki az írás szerint meglehetősen kalandos életű kereskedő volt. Egy korabeli írás szerint több csalás után, 150 ezer frank adósságot hátrahagyva szökni kényszerült Szófiából, ahol kereskedelmi ügynök volt. Párizsban sikerült talpra állnia és újra sikeres üzletember lett. A világháború kitörése után a házaspár hazaköltözött Budapestre, ahol Diósi harmadszor is újrakezdett mindent, és immár szénkereskedőként lett sikeres.
A kötet közli Ady Dodóhoz írt 1911-es búcsúlevelét, amelyben a költő felemlíti "sokrendbeli jóságát". A Dodó-féle teljes fejezet elérhető a http://www.librarius.hu/koenyvajanlo/457-szerkeszt/2157-nyary-krisztian-igy-szerettek-k-magyar-irodalmi-szerelmeskoenyv linken.
A fotókkal is illusztrált magyar irodalmi szerelmeskönyv publikál egy ritka, az 1970-es években Torontóban készült fényképet Faludyról és Eric Johnsonról, és egy fotót a nagybajuszú Diósi Ödönről is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése